מה עשינו עבורכם באוקטובר? שאלה מצויינת!

30/10/2017

היי חברים, חיכינו בשקט עד שיעברו כל החגים, אבל זהו, יש גבול – אנחנו רוצים לעדכן בכמה דברים חשובים שעשינו עבורכם בתקופה האחרונה. כנסו ותדעו!

היי חברים, חיכינו בשקט עד שיעברו כל החגים, אבל זהו, יש גבול – אנחנו רוצים לעדכן בכמה דברים חשובים שעשינו עבורכם בתקופה האחרונה: הצעת תיקונים חשובים ב”תקנות האמנות הפלסטית” של משרד התרבות, הישג חשוב בעתירה למען שקיפות בהתנהלות המדור לאמנות פלסטית וסיכום שנה קצרצר למי שפספס את סיכום השנה המלא.

 

הגשנו למשרד התרבות את הערותינו על “תקנת האמנות הפלסטית”

האיגוד הגיש למשרד התרבות מסמך ובו עשרים הצעות לשינויים בנוסח התקנה. בין ההצעות המרכזיות שלנו: חיוב תשלום שכר אמנים ואוצרים, פרסום שקוף של פרוייקטים ומוסדות שנתמכו בשנים קודמות וכן הסרת המגבלה על הגשה הגשה בודדת לכל גורם בשנה.
למה, בעצם, אנחנו מתעקשים להסיר את המגבלה על הגשה בודדת? טוב ששאלתם, אתם קהל נהדר! בתחום האמנות הפלסטית, משום מה, הוחלט שכל עמותה (אתם זוכרים שרק עמותות יכולות להגיש, כן?) יכולה להציע פרויקט אחת בלבד בשנה לקבלת תמיכה. מצב זה דורש, בפועל, שכל אמן שמעוניין להגיש פרויקט לתקצוב ממשרד התרבות, יצטרך להקים ולתפעל עמותה משלו. למה הדבר דומה? אולי לדרישה שכל חבר כנסת יקים מפלגה משלו. אבל אולי זה לא כל כך דומה. לא חשוב.

הדרישה הזו מקשה מאוד על אמנים להגיש בקשות תמיכה במסגרת התקנה, והמאגר התקציבי המרכזי הזה הופך ללא רלוונטי עבור רוב האמנים נטולי העמותה, שכלל לא מודעים לקיומו. אז מה אנחנו מציעים? לבחון את מודל “עמותת הגג”, כך שבדומה לנעשה בתחום המחול והפרינג’, עמותה אחת תוכל להגיש למשרד התרבות בקשות תמיכה מרובות בשם מספר אמנים. הפתרון הזה יביא, לדעתנו, לגדילה של מאגר הכספים המיועדים לאמנות פלסטית בישראל. נזכיר בהקשר זה שמשרד התרבות יזם לפני שלוש שנים את הקמת הקרן ליוצרים עצמאיים שאמורה גם היא לאפשר לאמנים עצמאיים ונטולי עמותה גישה לתקציבים ציבוריים. היוזמה המצויינת הזו מתעכבת כבר למעלה משנתיים, ולכן חשוב עוד יותר לנסות ולקדם את התיקון הזה בתקנה הקיימת.

ומעניין לעניין באותו עניין, נעדכן שבמהלך פגישתנו האחרונה עם מנהלת תחום האמנות הפלסטית במנהל התרבות, שירית קייסן, ביקשנו להחזיר את פרס אמן הוידאו, שחולק בשנה שעברה לראשונה ובוטל השנה, וכן שאלנו מה עלה בגורלו של “פרס האוצר”, שלא חולק משום מה מאז שנת 2013.

 

רשמנו הישג משמעותי בעתירה לשקיפות במדור לאמנות פלסטית!

זוכרים שבניוזלטר של חודש אפריל עידכנו אתכם שהגשנו, יחד עם מספר אמנים פרטיים ומוסדות אמנות נוספים, דרישה לחשוף את הקריטריונים למינוי חברי המועצה הישראלית לתרבות ולאמנות? כמובן שלא, זו הייתה שאלה רטורית. מכל מקום, בדיון האחרון בבית המשפט בנוגע לעתירה, הוחלט שכל הפרוטוקולים של ישיבות המועצה ומינוי החברים בה בין השנים 2015-2014 יועברו לידינו בתוך שלושים יום!

שנזכיר באיזו מועצה מדובר?  מאה אחוז. זו המועצה שמייעצת לממשלה ולשרת התרבות באילו מוסדות לתמוך, במי להפסיק לתמוך, אילו מוסדות חדשים להקים, אילו מלגות לחלק ובאופן כללי לגבש מדיניות בתחום התרבות. חוץ מזה, חברי המדור לאמנות פלסטית במועצה הם אלה שמנקדים את בקשות התמיכה בתקנת האמנות הפלסטית, עליה כבר שוחחנו קודם. אז למה חשוב שההתנהלות תהיה שקופה יותר? כי לפחות מחצית מחברי המועצה צריכים להיות “מומחים בתחום”, והאחרים – “מעורבים בתחום”. ובכל זאת, רשימת חברי המדורים אינה נגישה לציבור במלואה והקריטריונים לבחירתם אינם בהירים. נקווה שמעכשיו זה ישתנה.

 

באסיפה הכללית של חברי האיגוד, שנערכה לאחרונה בבית אריאלה, הצגנו את סיכום המהלכים המרכזיים שהובלנו במהלך השנה האחרונה. למי שהייתה לו בריתה באותו היום, הנה תמצית הדברים.

קודם כל ולפני הכל – תקציב האמנות הפלסטית עלה השנה משבעה לשמונה מיליון שקלים. השקענו במהלך 2017 מאמצים גדולים בעבודה מול משרד התרבות, ואנחנו שמחים מאוד על ההישג הזה. עם זאת, התקציב הנוכחי עדיין נמוך בהרבה מתקצוב תחומי התרבות האחרים במשרד, ונדרשת תוספת משמעותית כדי שנגיע למצב הרצוי.

מה עוד? לראשונה, נכנסה השנה לוועד המנהל של “פורום מוסדות התרבות” בישראל נציגה לתחום האמנות הפלסטית, האוצרת עדי אנגלמן מהאיגוד. בתחילת השנה הושלם גם תהליך ארוך שהובלנו להרחבת הנחת הארנונה לסטודיו אמן בתל אביב-יפו, שחלה כעת גם על אמני וידאו וצילום.
פלוס, יזמנו במהלך השנה שני מחקרים מקיפים – אחד בנושא דרכי מימון ותמיכות לאמנים בישראל, ואחד בנושא הצבת יצירות אמנות במרחב הציבורי. במקביל, יזמנו סדרת כתבות תחקיר מעמיקות על מדיניות תרבות בישראל, שפורסמו בכתב העת המקוון ערב-רב.

חוץ מזה, האוצרת נגה דוידסון החלה לרכז מטעם האיגוד פרויקטים בתחום התמיכה הציבורית לאמנים פלסטיים, בדגש על קידום תחום האמנות הפלסטית במסגרת תקנת סל”ע (סל תרבות עירוני). במסגרת זו, הציגה נגה את תחום האמנות הפלסטית בפני רכזי רשויות מקומיות ורקמה עמם קשרים כדי לשפר את סיכויי ההצעות שלכם במועדי ההגשה הבאים.

זהו, סיימנו.
רק עוד שאלה אחת קטנה. יכול להיות שאתם קוראים על כל הפעילות הזו אבל עדיין לא חברים באיגוד? קדימה, לחיצה אחת קטנה כאן. תהיו חברים.

 

0
    0
    מה הזמנתי
    אוי, אין כאן כלוםחזרה לחנות