עצות וחוזה מומלץ לעבודה עם גלריה ציבורית

פוסט אורח מאת האוצרת קרני ברזילי (״גלריה קו 16״)
11/09/2022

השבוע עלה לאתר האיגוד חוזה מומלץ ומעודכן לאמניות המציגות תערוכה בגלריות ציבוריות.
לרגל המאורע, האוצרת קרני ברזילי (״קו 16״) שיתפה אותנו בעצות לאמנים המציגים לראשונה בגלריה ציבורית.

בשנת 2010 פרסם האיגוד לראשונה חוזים מומלצים לאמנים שנמצאים לקראת תערוכה במוזיאון או בגלריה. מאז, דברים השתנו. בשבועות האחרונים גיבשנו חוזה מומלץ מעודכן לאמניות ואמנים שמציגים תערוכה בגלריות ציבוריות (להורדת החוזה לחצו כאן). את החוזה המומלץ עידכנו תוך התייעצות עם אמנים, אוצרים ומנהלות גלריות ציבוריות על סמך נסיון פרקטי, במטרה להתאימו למציאות ככל הניתן.

אל החוזה המומלץ יש, כפי שמרמז שמו, להתייחס כהמלצה – כסטנדרט. ניתן ורצוי להתאים אותו לתערוכות ועבודות מסוגים שונים, ולהתגמש בהתאם לסיטואציה ולתהליך העבודה הקונקרטי מול הגלריה.

לרגל העלאתו של החוזה לאתר, ביקשנו את קרני ברזילי, אוצרת ״גלריה קו 16״ בתל אביב, שתשתף אותנו מנסיונה בעצות ותובנות לאמנים ואמניות המציגות תערוכה ראשונה בגלריה ציבורית. אנחנו מקווים שתמצאו את העצות מועילות.

תודה לקרני ברזילי, ליעלה חזות ולורדה גבעולי על העזרה בגיבוש החוזה המחודש, ולעורכת הדין נורית אשר פניג שערכה את החוזה.

עצות לאמניות ואמנים שעובדים לקראת תערוכה ראשונה בגלריה עירונית / מאת קרני ברזילי

גלריה עירונית היא חלל תצוגה לאמנות ללא מטרות רווח, שכפוף לרשות מקומית. באופן כללי, כשמציגים בתערוכה (ולא משנה איפה) כדאי לקיים מראש תיאום ציפיות ולדעת מה המקום נותן ומה המגבלות שלו. לכן חילקתי את המלצותיי לכמה תחומים עיקריים.

מה כדאי לברר כבר בהתחלה?

רצוי לשאול האם יש במקום ביטוח, אם ישנה שמירה במקום והאם הגלריה מספקת הובלה של העבודות מן הסטודיו לגלריה. ובכל מקרה, כדאי לוודא שתקציב ההובלה כלול בתקציב התערוכה. כדאי גם לוודא שהביטוח חל מהרגע שבו העבודה נאספת על ידי המובילים בסטודיו של האמן. כשמדובר בעבודות יקרות מאוד, מומלץ לתעד את תהליך האיסוף, האריזה, הפריקה והתלייה של העבודה כך שניתן יהיה לאתר את שלב התרחשותו של נזק אפשרי.

כדאי לברר מה שעות פעילות הגלריה. האם הגלריה תהיה פתוחה בסופי שבוע? האם תוכלו לפתוח את הגלריה באופן עצמאי מחוץ לשעות פעילותה (למשל, אם אוצרת שהזמנתם מחו״ל יכולה להגיע רק ביום שבו הגלריה סגורה?). כדאי גם לבדוק מי דואג לאירוע הפתיחה ומה האירוע יכלול. האם במהלך התערוכה מתקיימים אירועים/הדרכות או כל פעילות נלוות שקשורה בתערוכה? אם לא, כדאי בהחלט ליזום כאלה. הסכמות בנושאים אלו כדאי להכניס לחוזה.

איך להתנהל עם התקציב?

גלריות עירוניות ממומנות על ידי רשות מקומית, ולרוב גם על ידי משרד התרבות. לכן, כשמדובר בתמיכה של גופים ציבוריים בחללי אמנות ישנו צורך לבנות מראש תקציב מסודר ולא לחרוג ממנו. מומלץ מאוד לבדוק האם המקום מתקצב את הפקת העבודות (חומרים, מסגור וכדומה) ושכר אמן. שימו לב לנורות אזהרה – מקום שמבקש תשלום על תצוגה אינו מקום ראוי להצגת אמנות. כך גם מקום שאינו נותן תקציב מינימלי לתערוכה. 

בדקו האם התקציב כולל הפקת קטלוג/ברושור, דף מודפס – או במילים אחרות, איזה סוג טקסט יופיע לצד העבודות שלך?

לעיתים התקציב שנותנת הגלריה אינו מספיק, וכדאי לברר האם ניתן לגייס כספים נוספים באמצעות הגלריה או אפילו להיעזר במשאבים קיימים מאגפים אחרים בעירייה (יתרון של גוף ציבורי.)

הכירו את צוות הגלריה!

אף שהדבר אינו קשור במישרין לחוזה, לקראת פתיחת התערוכה כדאי להכיר את צוות הגלריה (מדרכים/ות או מי שמאייש את המקום) כך שיכירו אתכם באופן אישי וישמעו מפיכם על היצירה ועל העבודות המוצגות בתערוכה, ולא רק בתיווך האוצר/ת. הם האנשים שיציגו את עבודותיכם בפני המבקרים. כדאי להוסיף קורות חיים או קטלוגים לצד טקסט האוצרת, על מנת שיוכלו להעמיק ביצירתכם ואף ליצור עמכם קשר במידת הצורך. כדאי מאוד לחשוב יחד עם האוצר/ת כיצד התערוכה יכולה לפתח את הקריירה שלכם. וזו, לסיום, נורת אזהרה נוספת -גלריה ציבורית שאין לה אוצר/ת אינו מקום ראוי להצגת אמנות. 

——

0
    0
    מה הזמנתי
    אוי, אין כאן כלוםחזרה לחנות