הי רויטל, תוכלי לספר בקצרה על פעילות החירום של האיגוד בחודשים האחרונים?
בשנה האחרונה, סביב העבודה הרבה שלנו על פרויקט הסדרת שכר אמן, בנינו באיגוד האמנים צוות חזק עם יחסי עבודה מעולים וסביבת עבודה מסורה ומפרה. בתור מי שפועלת בהמון צוותי עבודה ויושבת בדירקטוריונים של הרבה מוסדות תרבות, החדווה, האווירה הטובה ותחושת השליחות הן מצרך נדיר ומניע שגם מקרין החוצה.
עד אוקטובר הספקנו לעשות הרבה עבודה על פרויקט שכר אמן, הפקנו חוברת המלצות לשינוי הקריטריונים לתמיכה בגלריות ציבוריות והעלנו את המודעות של המוסדות ושל משרד התרבות לעובדה שאמנים מקצועיים לא מקבלים שכר עבור הצגה בתערוכות במוסדות אמנות ציבוריים. אנחנו רואים שיותר אמנים דורשים שכר אמן, שיותר ויותר מוסדות ציבוריים מצטרפים אלינו ומשלמים שכר אמן לפי התעריפון של האיגוד. הם מבינים שעם ארגון נכון אפשר לעשות זאת כבר בתקציבים הקיימים. במהלך השנה הזו בנינו יחסי אמון ושיתוף פעולה עם אנשי משרד התרבות – כלנית שמיר, איילה מוזס וזהר זפרני, עם יו״ר המועצה לתרבות ואמנות ועם המדור לאמנות פלסטית במשרד. הצוות היעיל שבנינו ושיתוף הפעולה עם המשרד הם שאיפשרו את פעילות החירום הרבה שעשינו מאז ה-7 באוקטובר.
״אנחנו רואים שיותר אמנים דורשים שכר אמן, ושיותר ויותר מוסדות ציבוריים מצטרפים אלינו ומשלמים שכר אמן לפי התעריפון של האיגוד. הם מבינים שעם ארגון נכון אפשר לעשות זאת כבר בתקציבים הקיימים.״
בימים הראשונים אחרי ה-7 באוקטובר יצרנו רשימה של כל האמנים המקצועיים שאנחנו מכירים בעוטף, והתחלנו לפנות אליהם אחד אחד כדי להבין איך אפשר לעזור ומה הם צריכים, וגם כדי למפות עוד שמות של אמנים בסביבה. בעקבות השיחות האלה יזמנו את פינויי העבודות של אמנים מסטודיואים בישובי העוטף, תרמנו ציוד וחומרים לאמנים שפונו מבתיהם, יזמנו את הרזידנסי לאמנים מפונים ביפו העתיקה וחברנו עם קרן פלומס לחלוקת מענקים לאמנים מפונים שהובילה קרן ״אמנות עם שחר״. חשוב לציין שאנחנו מבינים היטב שלא רק אמנים מפונים נפגעו בשנה הזו. ההשלכות הרגשיות, התעסוקתיות והמשפחתיות משפיעות על כל אמן מקצועי בישראל. אנחנו בונים בימים אלו עם קרן פלומס את מנגנוני התמיכה לשני פרויקטי חירום נוספים שמיועדים לקהל האמנים המקצועיים בכל הארץ. מדובר בפרויקט של רכישת עבודות מאמנים עבור מוסדות ציבור ברחבי הארץ, וסבסוד של שכר סטודיו. בקרוב נפרסם את הקולות קוראים. ולבסוף, האיגוד נבחר על ידי משרד התרבות לרכז את פעילויות האמנות הפלסטית במשיב הרוח, פרויקט נהדר לסבסוד פעילויות ומופעי תרבות ברחבי הארץ.
״בשנה הזו בנינו יחסי אמון ושיתוף פעולה עם אנשי משרד התרבות – כלנית שמיר, איילה מוזס וזהר זפרני, עם יו״ר המועצה לתרבות ואמנות ועם המדור לאמנות פלסטית במשרד. הצוות היעיל ושיתוף הפעולה עם המשרד איפשרו את פעילות החירום הרבה שעשינו מאז ה-7 באוקטובר.״
היכן עומדת הקמתה מחדש גלריה בארי בתל אביב?
כמה ימים אחרי ה-7 באוקטובר הצוות שלנו ישב לזום עם זיוה וסופי מהגלריה בבארי, ובסוף אוקטובר סיירנו יחד בת״א והצגנו להן 8 לוקיישנים בעיר במטרה לארח את הגלריה לשלוש שנים. הן בחרו בבית רומנו, ואני שמחה לעדכן שהשיפוץ מסתיים בימים אלו ושהגלריה תפתח מחדש בחודש מרץ. זה פרויקט גדול מאוד שעלה חצי מיליון ש״ח, ושהאיגוד הניע וריכז. במסגרת הפרויקט הזה גייסתי שורת תורמים – קרן פלומס שתרמה את כל הציוד הדרוש, העייריה שתרמה ארנונה ל-3 שנים, ybox שתרמו את השכירות ואת המחסן לשלוש שנים, אקרו נדל״ן תרמו את השיפוץ. ושוב, אני חושבת שכל שיתופי הפעולה האלו התאפשרו בזכות העבודה הרבה שעשינו השנה.
התחלת את השיחה עם הפרויקט להסדרת שכר אמן במוסדות ציבור. מה קורה עם זה, באמת?
מהשביעי באוקטובר היינו מרוכזים בכל פרויקטי החירום ולא עסקנו בזה. אבל מכיוון שעשינו הרבה עבודת שטח במהלך השנה האחרונה, הרגשנו שברגע שאפשר יהיה, חשוב להמשיך את המהלכים שהתחלנו. במובן מסויים הם אפילו דחופים יותר כעת, עם הפגיעה הצפויה בתקציבים ובמצב הכלכלי של כולנו. 484 מיליון ש״ח קוצצו ממשרד התרבות, וזה אומר קיצוץ של 8% לכל גופי ומוסדות התרבות בישראל. במהלך ינואר גיבשנו צוות פעולה של האיגוד עם משרד התרבות והמדור לאמנות פלסטית. קיימנו כבר כמה פגישות בחודשיים האחרונים, והשבוע אנחנו עומדים להציג להם את מסקנות המחקר שביצעה אנה ווילד בקרב 30 מנהלי גלריות ציבוריות, וכן סקר שערכנו בקרב 155 אמנים שהציגו בגלריות ציבוריות בשנים האחרונות.
״בימים הראשונים אחרי ה-7 באוקטובר יצרנו רשימה של כל האמנים המקצועיים שאנחנו מכירים בעוטף, והתחלנו לפנות אליהם אחד אחד כדי להבין איך אפשר לעזור ומה הם צריכים, וגם כדי למפות עוד שמות של אמנים בסביבה. השיחות האלה היו הבסיס לכל פרויקטי החירום של האיגוד.״
מה היעדים לשנה הזו?
קודם כל, אני רוצה להודות לקרן פלומס על המשך שיתוף הפעולה החשוב הזה לקידום מדיניות וזכויות האמן. בחודשים הקרובים אנחנו נעבוד עם המשרד על עדכון מבחני התמיכה של הגלריות הציבוריות, כאשר תשלום שכר אמן עומד להיות מרכיב משמעותי. המטרה שלנו היא לסגור השנה את שינוי הקריטריונים, להטמיע תשלום של שכר אמן כתנאי סף לקבלת תמיכה ולהפוך את תשלום שכר אמן למשתנה מרכזי. אנחנו גם פועלים כדי להבטיח תקציב יעודי נוסף לתשלום שכר אמן.
עוד לא הצטרפת לאיגוד? להצטרפות לחצו כאן.
שכחת לחדש חברות? לא נורא, אפשר לחדש כאן.
״בחודשים הקרובים נעבוד עם המשרד על עדכון מבחני התמיכה של הגלריות הציבוריות. המטרה שלנו היא להטמיע השנה את תשלום של שכר אמן כתנאי סף לקבלת תמיכה ולהפוך את תשלום שכר אמן למשתנה מרכזי.״
מחשבה אחת על ““עם הפגיעה הצפויה בתקציבים, שכר אמן הפך לעניין דחוף עוד יותר.״”
סגור לתגובות.