אנחנו שמחים לעדכן שגם הגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי, השייכת למחלקה לאמנות חזותית בעיריית ירושלים, מצטרפת לרשימת הגלריות הציבוריות המשלמות שכר לאמנים ולאמניות. שוחחנו לאחרונה עם תמר גיספאן-גרינברג, מנהלת ואוצרת ראשית של הגלריה, כדי לשמוע על התהליך שהוביל את המוסד להכיר בחשיבות תשלום שכר אמן, על האתגרים העומדים בפני מנהלת גלריה ציבורית שמעוניינת לשלם שכר אמן לפי תעריפון האיגוד, ועל הרעיונות לשיפור הקריטריונים לתמיכת משרד התרבות בגלריות.
הי תמר, תוכלי לספר לנו קצת על התהליך שהוביל את הגלריה לשלם שכר אמן?
כשנכנסתי לתפקיד בשנת 2016, לגלריה לא היה תקציב ייעודי לתערוכות והיא לא שילמה שכר אמן באופן עקבי. לאט לאט התחלנו לממן הפקת עבודות חדשות שנוצרו במיוחד לתערוכות. מרגע שהתחלנו להיתמך על ידי משרד התרבות, התקציב למימון עבודות עלה בהדרגה. נקודת מפנה חשובה הייתה שיחה שקיימתי לפני שנה עם אנה ווילד מצוות האיגוד, במסגרת המחקר שערכתם בקרב מנהלי גלריות ציבוריות. בשיחה הזו התחדדה לי החשיבות של תשלום לכל אמן על עצם השתתפותו בתערוכה. התעריפון שהאיגוד הוציא מאוד עוזר לנו כדי לדעת מה המינימום והיכן אפשר להעלות. חשוב לי לדייק ולומר שכיום, מבחינת היכולות התקציביות של הגלריה בהפקת עבודה חדשה, איננו מפרידים בין שכר אמן להוצאות הפקה. האמן מקבל תקציב מוסכם ורשאי לגזור שכר אמן מתוך הסכום הכללי שקיבל.
״לפעמים אני קצת נבוכה מהסכום. אני יודעת שלאמן אולי לא משתלם לטרוח למלא את הטפסים. אבל אני עדיין מתעקשת לשלם וגאה באפשרות שיש לי.״
מה האתגרים שעומדים בפני הגלריה לתשלום שכר אמן נפרד ומלא באופן גורף?
החלל של טדי הוא חלל עצום שמאפשר לאמנים ליצור בהתאם לממדים האלו, וחשוב לי לתקצב עבודות חדשות ותערוכות יחיד שעונות על הצורך הזה. החלל הזה גם מאפשר תערוכות רבות משתתפים, וכשאני מקיימת תערוכות עם 20 אמנים ואוצר אורח, רק התשלום לאמנים ולאוצר מגיע לפחות לחצי מתקציב התערוכה. במקרים כאלו אני נאלצת לשלם פחות לאמנים. זה קורה במיוחד כשהעבודות המוצגות אינן עבודות חדשות. לפעמים אני קצת נבוכה מהסכום ואני יודעת שלאמן אולי לא משתלם כל כך לטרוח עם כל מילוי הטפסים הבירוקרטיים, אבל אני עדיין מתעקשת לשלם וגאה באפשרות שיש לי.
״אמנים שלא מבקשים שכר אמן מאפשרים לחללים לקחת אותם כמובן מאליו. גם על הצגת עבודה קיימת המוסד צריך לשלם שכר אמן.״
מה את חושבת שצריך לעשות כדי שכל הגלריות הציבוריות ישלמו שכר אמן לפי תעריפון האיגוד?
הדבר הראשון – אמנים חייבים להתחיל להתעקש שישלמו להם הוצאות עבור הפקת עבודות, שכר אמן, נסיעות וכדומה. זה לא מספיק שהאיגוד מפעיל לחץ ומפרסם מחקרים. אמנים חייבים לדרוש שכר אמן מגלריות ציבוריות ומוזיאונים. לצערי, רק כך המערכת תחונך. אמנים צריכים להבין שזה מגיע להם. נכון להיום מעט אמנים יודעים לדרוש ולקבל. הרבה מדי אמנים פשוט לא מבקשים תשלום. ביניהם אגב גם אמנים ותיקים ומנוסים שלגלריות ומוזיאונים יש אינטרס להציג. חשוב להבין שאמנים שלא מבקשים שכר אמן מאפשרים לחללים לא להתאמץ ובעיקר לקחת אותם כמובן מאליו. זה ברור לי שגם במקרה של הצגת עבודה קיימת המוסד צריך לשלם שכר אמן. למוסד המשאיל אין מספיק תקציב? שיחסוך בגרפיקה, בשכר האוצר, בהדפסות. תמיד אפשר למצוא דרכים לשלם לאמנים. אני באופן אישי מאוד שמחה כשאמנים מבררים לגבי שכר אמן ואפילו מבקשים עוד קצת. אגב, אני חושבת שמוזיאונים צריכים להיות דוגמא ומופת לתשלום שכר אמן עם התקציבים שיש להם. במוזיאונים הגדולים מדובר בתקציבי תערוכות של מאות אלפי שקלים. לא יכול להיות שלא ימצאו דרך להקציב מתוכם גם שכר אמן.
״כרגע התקציב הכללי קטן ומדי שנה הוא מתחלק בין עוד ועוד גלריות חדשות שנפתחות. צריך עוד תקציב, וכדאי לתקצב יותר גלריות שמשלמות שכר אמן.״
אילו עוד שינויים את חושבת שכדאי להוביל בתחום התקצוב של גלריות ציבוריות?
קודם כל, וזה דבר שאני יודעת שאתם עובדים עליו, צריך לתקצב את הגלריות הציבוריות עבור תשלום שכר אמן. כרגע התקציב הכללי קטן ומדי שנה הוא מתחלק בין עוד ועוד גלריות חדשות שנפתחות. אני חושבת שכדאי לתקצב יותר גלריות שמשלמות שכר אמן ומממנות הפקת עבודות חדשות. אני חושבת שצריך לעשות מצ׳ינג כי צריך לעודד את האפיק הזה – עידוד יצירה חדשה של אינסטליישן, פיסול, וידאו. הגלריות הציבורית – ולא רק מוזיאונים – צריכות להיות מצע ליצירה חדשה, ומשרד התרבות צריך לסייע לנו לאפשר זאת.
אני חושבת שיש לנו בעיה עקרונית עם מדידת והערכת איכות התערוכות בכל גלריה. צריך לנקד איכות, וממש לעקוב אחר הפעילות בגלריות השונות כדי לוודא שהרמה המקצועית והאוצרותית גבוהה, שהגלריה פעילה, שהיא שואפת למצוינות. מבחינת מספר התערוכות בשנה, גם אם גלריה מציגה 12 תערוכות בשנה זה לא מדד לכך שהיא עובדת טוב או שהתערוכות מקצועיות. משרד התרבות צריך לוודא שמוצגות עבודות חדשות, שיש אוצרות ראויה ומקצועית. חוץ מזה, לדעתי חשוב להוסיף תקצוב לגלריות שמפרסמות בשלוש שפות. זה מאסט.