חברי ועד האיגוד הציגו בפני הנוכחים שכללו גם חברים מהמדור לאמנות פלסטית את חזון האיגוד באופן כללי, וכן את דרישתנו להוספת קריטריון המחייב את הגלריות הציבוריות לשלם דמי תצוגה לאמנים. הדרישה התקבלה בהרמת גבה על ידי הנוכחים, זאת עקב התמיכה האפסית שהם מקבלים ממשרד התרבות.
בהמשך לפניית האיגוד לגב’ עידית עמיחי, מנהלת המחלקה למוזיאונים ואמנות פלסטית, הופיעו יו”ר האיגוד, איתן שוקר, וחברת הוועד, גליה גור זאב, בפני מנהלי ואוצרי הגלריות הציבוריות בכנס מקצועי, בו הוצגו בפניהם הקריטריונים החדשים לקבלת תמיכה ממנהל התרבות.
חברי ועד האיגוד הציגו בפני הנוכחים שכללו גם חברים מהמדור לאמנות פלסטית את חזון האיגוד באופן כללי, ובאופן ספציפי, את דרישתנו להוספת קריטריון המחייב את הגלריות הציבוריות לשלם דמי תצוגה לאמנים. הדרישה התקבלה בהרמת גבה על ידי הנוכחים, זאת עקב התמיכה האפסית שהם מקבלים ממשרד התרבות.
איגוד האמנים ימשיך לפעול לשינוי הקריטריונים, ובמקביל יסייע לגלריות לקבל תקציבים ראויים.
מצורף המכתב שהופנה לגב’ עמיחי.
איגוד האמנים הפלסטיים
טלפון: 03-5223045
18 בינואר 2009
לכבוד: עידית עמיחי, מנהלת המחלקה למוזיאונים ולאמנות פלסטית
הנדון: כנס מנהלי ואוצרי גלריות ציבוריות
שלום רב,
דבר הכנס הובא לידיעתנו לפני ימים אחדים.
אנחנו שמחים לבשר לכם על בחירתו של ועד חדש לאיגוד (לשעבר, אימפקט) ששם לו למטרה לדאוג לצרכיהם של האמנים הפלסטיים בארץ. בזמן הקצר בו נכנסנו לעבודה קיימנו מספר ישיבות מצומצמות וכן שתי פגישות פתוחות אליהן הגיעו כמה עשרות אמנים, ביניהן אמנים בכירים מתחומי מדיה שונים.
אחד הנושאים הבוערים על סדר יומנו: קביעת נורמות של תשלום שכר לאמנים המציגים בגלריות ציבוריות – כמקובל בחו”ל, זאת מעבר להחזר הוצאות על הפקת העבודות.
סעיף מספר 2 במסמך היעדים שלנו קובע:
“קידום חוקים שיחייבו כל מוזיאון, גלריה או גוף אחר המציג תערוכות ומקבל תמיכה ציבורית, לשלם שכר אמן (סכומי מינימום לפי מפתח שיפורסם) לכל אמן המציג עבודות בתערוכת יחיד או קבוצתית במקום. (חוקים כאלה קיימים בקנדה. ברוב מדינות אירופה נהוג לשלם שכר אמן לכל אמן שמציג בגלריה הנהנית מכספי ציבור)”.
בקנדה לדוגמה, מוסד הנתמך מכספי ציבור מאבד את הזכות לתמיכה מכספי ציבור במידה והוא אינו משלם את השכר המינימאלי שנקבע.
הצעה נוספת שאנו בוחנים בימים אלה: קביעת שיעור מינימאלי (10%-15%) מהתקציב הכולל של התערוכה (כולל כספי ציבור, חסויות, תרומות וכו’) שישולם כשכר אמן (Artist Fee)- וזאת בנפרד ובנוסף לתשלום שיסוכם לגבי מימוש העבודה (Production Fee).
לאור האמור לעיל, נבקשכם לצרף נציג של האגוד בפאנל.
בברכה,
איתן שוקר,
יו”ר אגוד האמנים הפלסטיים
מצורף: חומר רקע ומסמך עקרונות האיגוד.
העתק:
חברי ועד, ועדת ביקורת, ועדת היגוי – אגוד האמנים הפלסטיים
עו”ד גבי לסקי, עו”ד העמותה.
מר יחיאל לקט, יו”ר המועצה הישראלית לתרבות ולאמנות
פרופ’ פיליפ רנצר, יו”ר המדור לאמנות פלסטית
חברי המדור
מר מיכה ינון, ראש מינהל התרבות
עו”ד גבריאל מאיר, סגן היועצת המשפטית
קצת רקע:
בחודש יולי השנה התפטרה הנהלת אימפקט (שמו הקודם של האיגוד) כאיש אחד, במחאה על מצבו הנואש של האיגוד, עקב אי הקצאת תקציבים ממשלתיים.
כדי להציל את העמותה ולהפיח בה רוח חדשה לקחו על עצמם מספר אמנים את הובלת האיגוד.
בהליך מסודר הוחלט שאינגה פונר קוקוס וורדה גבעולי (חברות הוועד שהתפטר) ימשיכו לכהן כוועד מעבר במשך חודשים ספורים ויצרפו את החברים החדשים – כדי לקיים רצף מנהלי.
הצטרפו לוועד: איתן שוקר (יו”ר) , טל אדלר, גליה גור- זאב ואורנה לוצקי כמ”מ. עדי כספי נבחר לוועדת ביקורת נוסף על אילן גלבר . ועד המעבר פנה לאמנים רונן אידלמן ומורן שוב, ואלה הצטרפו לוועדת ההיגוי. ההליך התבצע בליווי עו”ד העמותה, עו”ד גבי לסקי.
יעדים:
- ניסוח וקידום “חוק האמנות הפלסטית” בכנסת (בדומה לחוק הקולנוע). כיום תקציב התרבות כולו עומד על 0.18 מתקציב המדינה ומתוכו רק 5% מופנים לאמנות הפלסטית כשמרב המשאבים מופנים למוזיאונים.
- קידום חוקים שיחייבו כל מוזיאון, גלריה או גוף אחר המציג תערוכות ומקבל תמיכה ציבורית, לשלם שכר אמן (סכומי מינימום לפי מפתח שיפורסם) לכל אמן המציג עבודות בתערוכת יחיד או קבוצתית במקום. (חוקים כאלה קיימים בקנדה. ברוב מדינות אירופה נהוג לשלם שכר אמן לכל אמן שמציג בגלריה הנהנית מכספי ציבור).
- ניסוח קוד אתי לעבודה עם מוזיאונים, גלריות מסחריות וחללי תצוגה אחרים, שינוי נוהל “רכישת” עבודה ללא תמורה כספית במוזיאונים.
- ניסוח והפצת חוזים מומלצים: אמן-מוזיאון, אמן-גלריה, אמן-מוסד ציבורי, אמן-חברה מסחרית. (מוזיאון ישראל כבר נענה לבקשה להתייחסות לתיקונים שנציע).
- מאבק להסדרת תנאים סוציאליים לאמנים מורים.
- שמירה על חוק זכויות היוצרים החדש והטמעתו.
- התייחסות מכבדת לחברי האיגוד הוותיקים. ארגון ביקורי סטודיו ואצירת תערוכות קבוצתיות לוותיקים, עזרה בהפקת קטלוגים.
- הרחבת הקרן לאמנים הזקוקים לתמיכה כלכלית.
- קידום כניסה חינם למוזיאונים בעבור מרצים וסטודנטים לאמנות.
- הרחבת פרסומי “החכה” – איסוף והפצה של קריאות והזדמנויות עבודה והצגה בארץ ובחו”ל (תחרויות, פרסים, תכניות אירוח, מענקים וכדומה).
- עבודה בשקיפות מלאה, ישיבות הועד יהיו פתוחות בפני כל חבר המעוניין להצטרף.