איגוד אמנים הפלסטיים מצטרף לקריאת התאחדות האדריכלים, איגוד אדריכלי הנוף ואגודת אמני ירושלים לראש העיר ירושלים לפרסם קול קורא פתוח ושקוף לאמנים ואדריכלים לטובת הקמת האנדרטה לחללי המלחמה בעזה. אנו קוראים להקים ועדה שתכלול אנשי מקצוע מתחום האמנות והאדריכלות שיקבעו את מיקום האנדרטה ויבחרו את ההצעה הטובה ביותר.
ניהול תקין ברשות מקומית כולל במקרים דומים הקמת ועדה מקצועית בהשתתפות אנשי מקצוע מתחום האמנות והאדריכלות. על הועדה לבחור את ההצעה הטובה ביותר מתוך שלל הגשות שעומדות בדרישות סף, ואת מיקום הפסל בהתאם לתקציב ההפקה. גם אנו סבורים כי בפרויקט כה רגיש נכון לשלב בתהליך נציגים ממשפחות שכולות. הקפדה על הליך שיתופי ושקוף מן הסוג האמור משמר את ערכי המנהל התקין, שומר על אתיקה מקצועית, ומבטיח יצירת אנדרטה באיכות אמנותית גבוהה, המתאימה לסביבה ולקהילה ומעשירה אותה.
האיגוד פועל תקופה ארוכה להסדרת פעילות שקופה, תקינה ומקצועית לתחום האמנות הציבורית בישראל, בדגש על מעורבות אמנים ואוצרים מקצועיים בתהליכי הבחירה והביצוע, לצד תהליך בחירה תקין ומקצועי – כראוי לתקציבים ציבוריים ולהחלטות המשפיעות על המרחב הציבורי. במסגרת פעילות זו פרסמנו בסוף שנת 2020 ספרון המאגד כמה מחקרים בנושא לצד הצעת חוק להסדרת תחום האמנות הציבורית בישראל.
תודה לאיגוד האמנים על הקריאה זו, ובמקרה הספציפי של בחירת אנדרטה כזו חשובה, ללא מכרז וללא תחרות הוגנת. עם כל הכבוד, ראש עיריית ירושלים, הוא עדיין לא מומחה בתחום האמנות, ובמיוחד בתחום הפיסל המוצב במרחב, ובמקרה זה – אנדרטה. כשראיתי את הפרסום בעיתונות הירושלמית, בו נכתב כי "נבחרה האנדרטה", פניתי מיד לסגן ראש העיר, מר אריה קניג וביקשתי לקבל הסבר. הוא ענה שלא ידע על הבחירה (כלומר שחברי מועצת העיר לא היו בסוד הדברים, והבטיחני שיבדוק. אני מחכה.
מתברר שראש העיר מפעיל כל כובד משקלו על חברי העירייה ושכנע אותם להצביע על האנדרטה שהציע(ושהחליט עליה כנראה, ללא התייעצות עם אנשי מקצוע. יש להוקיע בכל דרך את ההתנהלות הזאת.