על האיגוד

איגוד האמנים הפלסטיים הוא הגוף היחיד שעובד כל השנה למען האמנות הפלסטית בישראל.

 

עם ארגון יעיל, תקציב צנוע וצוות יעיל של מתנדבים, אנחנו עובדים כל השנה על הגדלת תקציב האמנות הפלסטית בישראל, הסדרת תשלום שכר אמן, מעורבות אמנים מקצועיים בפרויקטים של אמנות ציבורית, פיתוח יוזמות יצירתיות להקמת תשתיות חדשות לתחום, ורגולציה שתשפר דרמטית את מצבו.

האיגוד מונה כיום כ-1000 אמנים ואמניות פלסטיות בשלבים שונים של הקריירה – החל מבוגרים טריים, ועד לזוכי פרסי מפעל חיים. הוועד המנהל שלנו מורכב מאמנים ואמניות שאתם מכירים מסמול-טוק בפתיחות. אנחנו אוהבים להתלבש יפה, כמובן, אבל לא חוששים מהבוץ של שוחות הבירוקרטיה, ועדות הכנסת ומסדרונות הרשויות המקומיות.

אנחנו עושים ודוחפים את התחום שלנו כל יום, כל השנה, ואנחנו צריכים כמה שיותר אמניות ואמנים איתנו.

בישראל, כידוע, רק ככה דברים זזים. אם אתם עדיין לא חברים באיגוד, הצטרפו אלינו עכשיו.

היסטוריה

בשנת 2001 התפצלה אגודת הציירים והפסלים ההיסטורית, שהוקמת בשנת 1922, לשני גופים נפרדים – גוף אחד שעוסק בארגון תערוכות, וגוף נפרד שנועד לפתח ולקדם את האמנות החזותית בארץ, ולפעול להגנת ענייניהם המקצועיים של האמנים בישראל. כך נולד האיגוד.

חברי הוועד המנהל הראשון שלנו היו האמניות והאמנים אינגה פונר קוקוס, רעות פרסטר, מאיר נטיף, ליליאנה קדישבסקי, חגית שחל, מלי דקלו, דני רייזנר, ורדה גבעולי וצילה פרידמן.

יושבי ראש האיגוד לתולדותיו: אינגה פונר קוקוס (2002-2004), חגית שחל (2004), ליליאנה קדישבסקי (2005-2008) איתן שוקר (2008-2011), גלעד אופיר (2012-2016), ד״ר שחר פרדי כסלו (2017-).

הישגי האיגוד לאורך השנים

בעשרים השנים האחרונות יזם והוביל האיגוד מאבקים, קמפיינים ופרויקטים רבים להקמת תשתיות חדשות בתחום האמנות הפלסטית. 

עונת התערוכות בתל אביב (2002)

בשנת 2002 יזם האיגוד, ביחד עם עיריית תל אביב-יפו וגלריית זומר, את ״עונת התערוכות בתל אביב״, שהפכה עם השנים לאירוע השנתי ״אוהבים אמנות עושים אמנות״. 

הכרה במיסוי רב שנתי לאמנים (2006)

אחד מהישגי הרגולציה הראשונים של האיגוד היה תיקון מס הכנסה שהשווה את תנאי האמנים הפלסטיים לתנאי הסופרים בכל הנוגע למיסוי רב שנתי לאמנים. בזכות עבודת האיגוד, החל משנת 2006 מכיר מס הכנסה במיסוי רב שנתי לאמנים. 

שינוי נוסח חוק זכויות היוצרים (2007)

בשנת 2007 נרתם האיגוד, ביחד עם ארגוני יוצרים נוספים, למאבק לשינוי נוסח חוק זכויות היוצרים. בעקבות דיונים פרטיים שקיימו נציגי היוצרים עם שר המשפטים דניאל פרידמן ועם נציגו, עו"ד תמיר אפורי, שונה נוסחו של חוק זכויות היוצרים. בעין הסערה עמד סעיף 35, שקבע כי הגוף המזמין יצירה יהיה בעל זכות הראשונים עליה ויהיה זכאי לתמלוגים בעבורה. סעיף זה שונה כך שזכות הראשונים על יצירה שייכת ליוצר ולא למזמין, אלא אם כן הוסכם ביניהם אחרת.

הרחבת צו ארנונה 2017

בשנת 2017 הביא קמפיין ממושך של האיגוד להרחבת צו הארנונה בתל אביב המקנה הנחה על תשלום ארנונה על חלל סטודיו גם לאמני וידאו, צלמים, ויוצרים בשאר מדיומים שאינם ציור ופיסול. מאז, רשויות נוספות אימצו את הרחבת צו הארנונה, והאיגוד פועל להרחיבו לכל הרשויות המקומיות בישראל.

הקמת יחידת הפרסומים של האיגוד

יחידת הפרסומים של האיגוד מפרסמת לאורך השנים מחקרים מעמיקים על מצב האמנות הפלסטית בישראל. מחקרים אלו נועדו לשמש את מקבלי ההחלטות בכנסת וברשויות המקומיות, ולסייע בקידום פרוייקטים של האיגוד מול מוסדות הממשל. יחידת הפרסומים מוציאה לאור מדי שנה גם מדריכים מקצועיים לאמנים. 

שכר אמן (2018-)

קמפיין מתמשך נוסף של האיגוד נוגע להסדרת תשלום שכר אמן במוסדות אמנות ציבוריים. בשנת 2018 פרסם האיגוד תעריפון שכר אמן שאומץ על ידי ״תרבות לפריפריה״ ומוזיאון בת-ים, והפך לכלי שמיש עבור אמנים ואמניות שעובדים מול מוסדות אמנות ציבוריים. מאז, מעודכן התעריפון מעת לעת. הגרסה האחרונה יצאה בשנת 2023 בעקבות דיאלוג ממושך עם מוסדות אמנות ציבוריים מובילים בישראל,  והביא להצטרפות מוסדות נוספים להסדר תשלום שכר אמן קבוע. במהלך 2023, לאחר מחקר מקיף, פרסמנו חוברת המלצות לשינויי קריטריוני התמיכה של משרד התרבות בגלריות ציבוריות, בדגש על הפיכת תשלום שכר אמן לתנאי סף לקבלת תמיכה.

קמפיין להסדרת תחום האמנות הציבורית (2019-)

אחד הפרויקטים המרכזיים של האיגוד בשנים האחרונות הוא קידום הסדרת מעורבות של אמנים מקצועיים בתחום האמנות הציבורית בישראל. מדובר בעשרות מיליוני שקלים של כספי ציבור המיועדים לאמנות מדי שנה. אך בהעדר תהליכים מקצועיים ושקופים, במקום לשנות לחלוטין את היקף התקציבים שזורמים לתחום האמנות הפלסטית בישראל, הכספים הללו זורמים אל סוחרי דקורציות סיניות ופסלים חובבים. 

האיגוד ניסח הצעת חוק בנושא שאותה הוא מקדם בכנסת ומול רשויות מקומיות, והוציא לאור ספר מחקרים הבודק את מצב התחום בארץ לעומת מודלים נהוגים מדינות מתקדמות בעולם.

ליווי הקמת הקרן ליוצרים עצמאיים  (2019)

האיגוד היה אחד הגורמים המייעצים והדוחפים להקמת הקרן ליוצרים עצמאיים של משרד התרבות. הקרן מחלקת מדי שנה תמיכות על סך 7.5 מיליון שקלים ליוצרים ואמנים מתחומים שונים. 

הפקת אלפון האמנות (2020)

אלפון האמנות הוא אתר שהקים האיגוד בשנת 2020 ומרכז במקום אחד את פרטי הקשר של כל בעלי המקצוע המומלצים שאמן או אמנית בישראל צריכים בהישג ידם. באלפון ניתן למצוא בעלי מלאכה שונים, חנויות לצרכי אמנות, שירותי ייעוץ לאמנים ועוד. 

החזרת פרויקט אמן בקהילה (2020)

בשנת 2020 הופסק פרויקט אמן בקהילה. הפרויקט, שפועל בישראל מאז שנת 2000, הוא אחת הדרכים הבודדות שבהן מתקצב משרד התרבות אמנים מצטיינים באופן ישיר, ללא גורמים מתווכים. זהו פרויקט חשוב מאין כמותו בהבאת האמנות העכשווית אל הפריפריה של ישראל, וחשיפת קהלים מגוונים לאמנות וליצירה. בתגובה להפסקת הפרויקט, הגיש האיגוד למשרד התרבות מחקר מעמיק על הפרויקט, ובו המלצות להחזרתו המהירה בפורמט משופר. הפרויקט הוחזר לפעילות בשנת 2021.

הקמת פרויקט האוצר – מחסן מחזור חומרים לאמנים (2021)

בשנת 2021 הקים האיגוד, במשותף עם עיריית תל אביב-יפו, את פרויקט ״האוצר – מחסן מחזור חומרים לאמנים״. האוצר הוא פרויקט אקולוגי ויצירתי המאפשר לאמנים ואמניות שימוש חוזר בחומרים שנשארים במוסדות התרבות של תל אביב לאחר פירוק תערוכות, ובמחלקות העייריה השונות לאחר ביצוע עבודות ברחבי העיר. החומרים היקרים הללו, שבעבר היו נזרקים לפח, מחולקים לחברי וחברות איגוד תמורת מחיר סמלי ומסובסד. את הפרויקט מובילים איגוד האמנים הפלסטיים (יזמי הפרויקט), יועצת ראש העירייה לאמנות, רויטל בן אשר-פרץ, אגף שפ״ע והרשות לאיכות סביבה וקיימות של עיריית תל אביב יפו.

כאן אפשר למצוא את הדוחות שלנו, את אישור הניהות התקין ואת דוחות מפגשי האסיפה הכללית.
 
 
 
 

0
    0
    מה הזמנתי
    אוי, אין כאן כלוםחזרה לחנות