איגוד האמנים הפלסטיים חתם הסכם עקרונות תקדימי המפרט את תנאי המכירה של יצירות האמנים באירועים שמקיים הוועד למען המלחמה באיידס.

04/02/2010

ההסכם נחתם בעקבות פגישה שהתקיימה בין מנכ”ל הוועד למלחמה באיידס, מר יונתן קרני, מר רן רהב, (יוזם התערוכה, בעל משרד יחסי הציבור המלווה את הוועד למלחמה באיידס ואת נותן החסות בנק הפועלים), ובין נציגי האיגוד, האמנים ורדה גבעולי (גזברית האיגוד) ואיתן שוקר (יו”ר האיגוד).

אנו שמחים לבשר לכם שאיגוד האמנים הפלסטיים חתם ביום שלישי, 2 בפברואר, על הסכם עקרונות תקדימי עם הוועד למלחמה באיידס. ההסכם מפרט את  תנאי המכירה של יצירות האמנים באירועים שמקיים הוועד למען המלחמה באיידס.

ההסכם נחתם בעקבות פגישה שהתקיימה בין מנכ”ל הוועד למלחמה באיידס, מר יונתן קרני, מר רן רהב, (יוזם התערוכה, בעל משרד יחסי הציבור המלווה את הוועד למלחמה באיידס ואת נותן החסות בנק הפועלים), ובין נציגי האיגוד, האמנים ורדה גבעולי (גזברית האיגוד) ואיתן שוקר (יו”ר האיגוד).

הפגישה התקיימה בעקבות מאבק שקיים האיגוד לשינוי תנאי המכירה. לפי התנאים הקיימים, מתבקשים האמנים לתרום את מלוא ערך היצירה והפקתה, בעוד הרוכשים קיבלו את היצירות לידיהם (וזיכוי מס של 35% כ”תורמים”). משנת 2004 בנק הפועלים מארח את תערוכת המכירה במשרדיו הראשיים ושותף להפקתה ולהפקת הקטלוג, כחלק מהאסטרטגיה התדמיתית שלו. אנו חושבים שלמגזר העסקי בישראל חייבת להיות אחריות כלפי האמנות הישראלית ויוצריה, קל וחומר לבנק הגדול והרווחי בישראל. במחקר שהוזמן ע”י כנס מדיניות התרבות בישראל לפני כחצי שנה, בנוכחות שרת התרבות לימור לבנת נכתב[1] “האמנים והיוצרים מסבסדים בשכרם הנמוך את התרבות בישראל, ופיתחו מגוון מקורות הכנסה…” “… דגם זה התרחב לכדי פרולטריון של יוצרים, עקב שחיקה של המנגנונים המסורתיים של רכישת תרבות, ומתוך ההיקף העצום של יוצרים ויצירה תרבותית.” עוד נכתב באותו דוח: “במישור העסקי ניתן לפתוח ערוץ רחב יותר של תמיכה בקהילה במסגרת אחריות חברתית של בעלי עסקים באמצעות רכישה של אמנות ישירות מאמנים…”.

האיגוד הדגיש בפני מנכ”ל הוועד למלחמה באיידס ומר רן רהב, שהמאבק הוא עקרוני ומטרתו – קביעת נורמות חדשות בכל המכירות מסוג זה.

אחוזי התרומה המומלצים ע”י האיגוד באירועי מכירות לשם צדקה:

א.         במקרה של תערוכה בחסות גוף מסחרי: האמן יתרום 65% ממכירת העבודה לגוף הנתרם ויקבל 35% מהמחיר הריאלי של העבודה.

ב.         במקרה של תערוכה המאורגנת ישירות ע”י העמותה הנתרמת: האמן יתרום 75% ממכירת העבודה לגוף הנתרם ויקבל 25% מהמחיר הריאלי של העבודה.

כהכנה למשא ומתן בין הצדדים, איגוד האמנים הפלסטיים בדק את היסטוריית תערוכות המכירה של הוועד למלחמה באיידס בעשור האחרון. להלן הממצאים:

  1. תערוכת המכירה למען המלחמה באיידס מתקיימת זה 11 שנים. במשך תקופה זו השתרש המנהג של 100% תרומה של האמן.
  2. תקציב נכבד של הוועד למלחמה באיידס מבוסס על הכנסותיו מהאירוע זאת לנוכח העובדה שאינו מתוקצב ע”י המדינה.
  3. ברוב המקרים העבודות נרכשות במחירים הגבוהים באופן משמעותי ממחירי השוק הריאליים.
  4. האמנים מקבלים דיווח מלא על סכום המכירה וכן את פרטיהם של הרוכשים.
  5. הוועד עושה ככל יכולתו להפנות את האספנים לאמנים גם לאחר תום המכירה.

מאחר שהמאבק החל כשבועיים לפני פתיחת אירוע המכירה, והתערוכה מתקיימת כבר בסוף השבוע הזה, כל הצדדים השתדלו להגיע להבנות שלא יפגעו בזכויות האמנים, תוך כדי גילוי התחשבות בצורכי הוועד למלחמה באיידס. ועד איגוד האמנים החליט לחרוג באופן חד פעמי ויוצא דופן ממפתח אחוזי התרומה המומלצים של האיגוד, ובנה יחד עם הצדדים האחרים מפתח חליפי שיהווה כפיילוט לשנה הבאה. עם זאת, האיגוד עמד על כך שהוועד למלחמה באיידס יחתום גם על נספח בדמות מסמך עקרונות, שיבסס סטנדרט של כללים לתערוכות המכירה לשם צדקה בישראל.

בהתאם לתוצאות הפיילוט הצדדים יבחנו את המשך שיתוף הפעולה בעתיד.

ההסכם מתחלק לשני חלקים:

  1. הסכם עקרונות הקובע נוסחה חשבונאית שתבטיח תשלום לאמן, לצד פגיעה מינימאלית בבסיס ההכנסות של הוועד למלחמה באיידס. הנוסחה תיכנס לתוקפה בחודש אפריל השנה וקובעת ש 17% מההכנסות מהמכירות יגיעו לאמנים, ומעל פדיון מוסכם יועברו 50% נוספים לאמנים. להסכם במלואו.
  2. נחתם מסמך עקרונות המדגיש את זכויותיהם ואחריותם של אמנים מחד גיסא ושל מארגני מכירת אמנות לצורכי צדקה מאידך גיסא. מטרתו למנוע כל אי בהירות, או חשש לניצול של מי מהצדדים השותפים לאירועים מבורכים אלה, מתוך עקרון של הגינות הדדית ושקיפות מלאה.                                                                                                        מסמך זה מומלץ ע”י איגוד האמנים הפלסטיים בנוגע לכל מכירות הצדקה בארץ, והוא מבוסס על מסמך עקרונות קנדי/אוסטרלי בהתאמה לישראל.
  3. האיגוד יעודד את ציבור האמנים בישראל לתרום עבודות בהתאם להסכם המוצע. במידה שתערוכת המכירה תצליח בשנה הבאה, כך האחוזים שיועברו לאמנים יתקרבו לאחוזים המומלצים ע”י האיגוד והכנסות הוועד למלחמה באיידס יגדלו.

המאבק זכה לכיסוי תקשורתי נרחב וגלש מהדיון הפנימי של עולם האמנות למדורי הכלכלה, העסקים והבריאות בכלי התקשורת. אנו רואים צורך דחוף בהעלאת המודעות של הציבור הישראלי למעמד האמן.

ההישג לא היה מתקיים ללא התמיכה השוטפת של חברי האיגוד וכלל האמנים הפלסטיים בארץ במאבק. ללא חתימתם של 57 האמנים על המסמך הראשוני שנשלח למר רן רהב, האיגוד לא היה מצליח להביא לשינוי. אין ספק שמאמנים אלה נדרש אומץ לב ונכונות “לשלם מחיר” במידת הצורך, והם עשו זאת מתוך יושרה מקצועית ואמונה שסולידריות זה כוח. נציין שהרשימה התגבשה ופורסמה תוך 48 שעות. בשבוע החולף קיבלנו עוד עשרות פניות מאמנים שביקשו להוסיף את שמם למסמך.

עוד רצינו לציין שהתגובות של האמנים באתר איגוד האמנים הפלסטיים, חיזקו את חברי ועד האיגוד להמשיך במאבק ואף הוכיחו לאנשי יחסי הציבור של הוועד למלחמה באיידס שציבור האמנים יתמוך במאבק באופן פעיל.

מלבד חברי הוועד, למאבק היו שותפים רבים שתרמו מזמנם וכישרונם. נודה בהזדמנות זאת לעו”ד גיא אבידן, היועץ המשפטי של האיגוד, שליווה אותנו באופן צמוד במשך כל התהליך.

מחשבות על “איגוד האמנים הפלסטיים חתם הסכם עקרונות תקדימי המפרט את תנאי המכירה של יצירות האמנים באירועים שמקיים הוועד למען המלחמה באיידס.

  1. כל הכבוד! שאפו לאיגוד האמנים וחח לאיתן – כשמו כן הוא. באומץ וביושר הובלתם מאבק שיכול היה גם להגמר אחרת. מאבק ראוי ודוגמא לכח של האיגוד שהלוואי ונוכל להפעילו גם מול גופים אחרים – משרד האוצר למשל.

    תודה רבה מקרב לב.
    יואב

  2. הי איתן,

    יישר כוח!

    אתם עובדים מצוין, וזה לא קל, כי זו מלחמה על מודעות גם פנימה בקרב חברינו, וגם כלפי חוץ.

    כל טוב,

    אינגה

  3. כל הכבוד לכם על שנתרמתם להאבק על זכויותנו!
    כמובן שאני מצטרפת.
    גילה שטיין

סגור לתגובות.

0
    0
    מה הזמנתי
    אוי, אין כאן כלוםחזרה לחנות