
לכבוד תחילת שנת העבודה 2025, שוחחנו קצרות עם רויטל בן-אשר פרץ, מובילת פרויקט המדיניות באיגוד, על התכניות והפרויקטים לשנה הקרובה. כזכור, צוות פרויקט המדיניות המשותף לאיגוד ולקרן פלומס היה ממוקד בשנתיים האחרונות במהלך להכנסת חובת תשלום שכר אמן בגלריות הציבוריות, ואף השיג משר התרבות תקציב נוסף של 2 מיליון שקלים לגלריות הציבוריות – הגדלה של 20% בתקציבן.
הי רויטל, על מה יעבוד השנה צוות המדיניות של האיגוד?
המשימה הראשונה היא המשך קידום פרויקט תשלום שכר אמן. בחודשים האחרונים חברנו לפורום מוסדות תרבות, איגוד האוצרים והאוצרות, נציגי גלריות וגופים נוספים, וביחד הצלחנו לשכנע את משרד התרבות לרכך חלק מהסעיפים הבעייתיים שהופיעו בתקנות התמיכה החדשות של המשרד. עם זאת, לא כל הדרישות שלנו התקבלו, ואנחנו נמשיך לפעול בנושא גם השנה.
אחד היעדים המרכזיים שלנו הוא להבטיח שהתוספת התקציבית של 2 מיליון שקלים שצוות המדיניות של האיגוד השיג לתקציב הגלריות הציבוריות תיכנס לבסיס התקציב, כך שתהפוך לקבועה ותעבור לגלריות מדי שנה. לצד זה, עלינו להמשיך להעלות את המודעות לנושא בקרב האמנים והאמניות – לדרוש תשלום שכר אמן עבור תערוכות בגלריות ציבוריות הנתמכות על ידי משרד התרבות, ולהתעקש על תעריפון האיגוד כסטנדרט מינימום. יחד עם זאת, חשוב לזכור שהשינויים הללו חדשים, ויידרש לכולם זמן להתאקלמות – לכן כדאי לפעול בסבלנות ובשיתוף פעולה.
התקציב הזה של 2 מיליון השקלים באמת עבר?
כן. למרות תקופה של קיצוצים רוחביים, הצלחנו להשיג ממשרד התרבות תוספת של 2 מיליון שקלים לתקנת האמנות הפלסטית, כך שתקציב 2025 עומד כעת על 11 מיליון שקלים, לעומת 9 מיליון בלבד בשנת 2024. התוספת הזו נועדה להקל על הגלריות לשלם שכר אמן, והתקציב יחולק לפי ניקוד הפעילות של כל גלריה, בהתאם לתקנות התמיכה החדשות. המשמעות היא שמעכשיו, לצד שאר הקריטריונים המזכים גלריות ציבוריות בתקציב, הן יקבלו גם ניקוד ייעודי על תשלום שכר אמן לאמנים המציגים בהן.
מה יהיה הפרויקט המרכזי של צוות המדיניות לשנה הקרובה?
במהלך 2024 קיימנו סדרת מפגשים עם אמנים, אוצרים, מנהלי מוסדות ובעלי תפקידים נוספים בעולם האמנות, במטרה לשמוע גם מהם מה הם האתגרים המרכזיים שעומדים בפנינו כשדה, ולגבש מטרה בעלת השפעה ממשית על מצבו. המסקנה מהשיחות האלה הייתה ברורה: הסדרת תחום האמנות במרחב הציבורי הוא צעד שיכול להזרים משאבים משמעותיים קיימים לתחום – תקציבים שכבר מוקצים לאמנות גם היום, אך אינם מנותבים לאמנים מקצועיים.
איך זה יתבצע בפועל?
האיגוד כבר ערך בעבר מחקר שבחן מודלים שונים של תמיכה ציבורית באמנות במרחב הציבורי, וגם ניתח מקרים בישראל. גילינו כי למרות שהרשויות המקומיות משקיעות תקציבים נכבדים באמנות ציבורית, תהליכי הבחירה לרוב אינם מקצועיים ואינם כוללים מעורבות של אמנים ואוצרים פעילים.
התוצאה? במרחבים הציבוריים אנו רואים שוב ושוב פסלים וקישוטים גנריים ויקרים, חסרי ערך אמנותי או קהילתי, ובמקרים מסוימים אף הופכים למפגעים בטיחותיים. אנחנו מאמינים שהסדרת התהליך תועיל לכולם – למרחב הציבורי, לקהילות, לרשויות המקומיות וכמובן לאמנים.
כיום, גם כאשר רשות מקומית רוצה להציב פסל משמעותי בכיכר מרכזית, היא לרוב אינה יודעת למי לפנות. לכן, אנחנו מקדמים הקמת ועדה מקצועית שתנהל את התהליך, תפרסם קולות קוראים רלוונטיים לאמנים עכשוויים ותבטיח תהליכי בחירה שקופים ומקצועיים – מה שיאפשר להגדיל את אפשרויות התעסוקה של אמנים בישראל.
איך מקדמים את זה?
כשעבדנו על הסדרת תשלום שכר אמן, הבנו שלמקבלי ההחלטות במשרד התרבות פשוט אין היכרות מספקת עם התחום שלנו. לכן, כרגע אנחנו מתמקדים בהנגשת הידע למשרד התרבות, משרד הפנים, יזמי נדל״ן והשלטון המקומי, ומדגישים בפניהם את הערך שבשילוב אמנים מקצועיים בפרויקטים הציבוריים. במקביל, אנחנו עובדים על שלושה מחקרים חדשים שיספקו נתונים והוכחות לערך הרב של אמנות מקצועית במרחב הציבורי.
ומה לגבי קהילת האמנים?
מאחר ובעשורים האחרונים לא נוצרו הזדמנויות רבות לאמנים להשתלב בפרויקטים ציבוריים ואדריכליים, חלק גדול מהידע שהיה קיים בעשורים הקודמים פשוט אבד. לכן, לצד העבודה מול משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, אנחנו מתכננים בעתיד גם פרויקט פילוט ותוכנית הכשרה ייעודית לאמנים המעוניינים לקחת חלק בפרויקטים כאלה. ההכשרה תעסוק בניהול תקציב, עבודה מול אדריכלים ורשויות מקומיות, בחירת חומרים עמידים, מידול, ועוד.
מה היעד הסופי?
אנחנו רואים את הפרויקט הזה כריצת מרתון – מדובר בתהליך מורכב שדורש עבודה מול גופים רבים ושכנוע מקבלי ההחלטות. המטרה הסופית היא לקדם חקיקה שתסדיר את תהליכי הבחירה של פרויקטים אמנותיים במרחב הציבורי, ובהמשך – להביא לאימוץ מודל של “אחוז לאמנות”. לפי המודל הזה, כל פרויקט בנייה בישראל שכולל שטחים ציבוריים משמעותיים ומעבר לגודל מסוים יהיה מחויב להקצות אחוז אחד מהתקציב ליצירת אמנות במרחב הציבורי. אם יש משהו שלמדנו בשנתיים האחרונות, זה שכדאי לכוון גבוה. כשעובדים ביסודיות, בחוכמה ובהתמדה – אפשר להשיג תוצאות אמיתיות.