ראיון עם לימור צרפתי מקס, אמנית ומקימת עמותת ״בית אום קולטור״ בשדרות
לימור צרפתי מקס היא אמנית מקיבוץ רוחמה בעוטף עזה. בשנת 2015 היא הקימה, ביחד עם האמנית שרון קן דור, את ״בית אום קולטור״. העמותה הוקמה מתוך קבוצה של בוגרות לימודי אמנות במכללת ספיר במטרה לייצר בית לאמני שדרות והעוטף. העמותה יוזמת סדנאות אמנות, תערוכות, פעולות במרחב הציבורי בעוטף והקמה של קהילת אמנים מקומיים. בשבועות האחרונים אנחנו עובדים עם לימור על מתן מענה לצרכי האמנים בעוטף, תיאומי חילוץ עבודות מסטודיאים ומחשבה משותפת על היום שאחרי.
הי לימור, קודם כל אנחנו שמחים שאת בריאה ושלמה. תוכלי לספר לנו קצת על קהילת אמני העוטף?
אנחנו משהו כמו 120 אמנים פלסטיים בעוטף, ומתוכם 30 אמנים מקצועיים, שלמדו ומציגים ועובדים בזה. המטרה המקורית של ״אום קולטור״ הייתה להקים עבור האמנים האלה בית בשדרות, מקום שבו אפשר להיפגש, לשוחח, לעבוד, וגם להציג. אחרי עבודה של שנים שבהן ברמה המקומית לא היתה כל כך דחיפות לנושא, דווקא בתקופה שלפני ה-7.10 הייתה תחושה של התקדמות גדולה. הגענו לסיכום עם הגלריות בבארי וספיר שפעם בשנה תוצג תערוכה של עבודות האמנים מהקהילה, וגם קבעתי פגישה עם ראש העיר אלון דוידי להפגש אחרי הבחירות ולקדם את הקמת בית האמנים בשדרות עם גלריה, חללי סדנאות וחללי טיפול באמנות. לצערי בית האמנות יקום בנסיבות קשות וכואבות מנשוא.
אנחנו משהו כמו 120 אמנים פלסטיים בעוטף, ומתוכם 30 אמנים מקצועיים, שלמדו ומציגים ועובדים בזה. המטרה המקורית של ״אום קולטור״ הייתה להקים בית אמנים בשדרות. מקום שבו אפשר להיפגש, לשוחח, לעבוד, וגם להציג. לצערי בית האמנות יקום בנסיבות קשות וכואבות מנשוא.
מה יכולים לעשות אמנים משאר הארץ שרוצים להתנדב ולעזור לקולגות? מה אתם צריכים עכשיו?
אני חושבת שקודם כל חשוב להעביר לאמנים של הקהילה את הכח לתרום. אני יודעת שיש המון רצון טוב והמון אמנים שרוצים להעביר סדנאות, אבל בשגרה רוב הפרנסה של האמנים בעוטף מגיעה מסדנאות אמנות שאנחנו מעבירים בקהילות שלנו. הדרך הכי טובה לתמוך כרגע היא לאפשר להם להעביר סדנאות אמנות לקהילות שלהם, כדי שהם יהיו חלק משמעותי בתמיכה בקהילה ובהמשך בשיקום של הקהילה. אנחנו צריכים שכר להנחיית סדנאות. הרבה אמנים נשארו פה בלי כלום, בלי בית, יש אמנים שאיבדו ילדים. אנשים נמצאים במקום קשה של אי ודאות והנחייה של סדנאות עבור הקהילה שלנו משמשת כרגע עוגן.
אנחנו צריכים ציוד וחומרים מעניינים. דברים מקצועיים יותר כמו פחמים, מברשות, אקריליק. בבתי מלון יש בעיקר חומרים בסיסיים כמו דפי צביעה וטושים. דבר נוסף שאפשר לעשות הוא להזמין אמנים מהעוטף להתארח בסטודיו שלך. הם רוצים להיות בקשר, הם רוצים לדבר ולשתף. חלק מהאמנים המפונים מאוד רוצים לעבוד בסטודיו אבל אין להם איפה. חלק אמרו לי שהם חסומים מהפחד, ואולי להתארח בסטודיו שקורים בו דברים ושיש בו חומרים יכול לפתוח עבורם משהו. בחזון היותר רחוק אני חושבת שצריך שלכל קיבוץ וישוב כאן תהיה סדנת אמנות ומרחבי יצירה. בכל ישוב יש אמנים וקהילה שצריכה את התרפיה הזו. אחד הדברים שהעמותה שלנו מקדמת היא פיתוח של חוסן באמצעות אמנות. זה פשוט מציל.
לכל אפשרויות ההתנדבות שהאיגוד מרכז בתיאום עם קהילת אמני העוטף לחצו כאן.
״אני יודעת שיש המון רצון טוב והמון אמנים שרוצים להעביר סדנאות, אבל בשגרה רוב הפרנסה של האמנים בעוטף מגיעה מסדנאות אמנות. הדרך הכי טובה לתמוך כרגע היא לאפשר להם להעביר סדנאות אמנות לקהילות שלהם. ״
לימור יקרה, רק במועצה האזורית אשכול יש כמאה אמנים. כך שמספר האמנים בכל העוטף גבוה בהרבה מ 120 .
את האתר שלי חפשו בוויקיפדיה.