מזל טוב וסימן טוב, ספרון המחקרים והצעת החוק שלנו להסדרת תחום האמנות הציבורית עלה לאתר ואתם בהחלט מוזמנים לעלעל בו. הספרון ישמש ככלי עבודה משמעותי בהחזרת האמנים המקצועיים אל הפיסול הציבורי בישראל!
מזל טוב וסימן טוב, ספרון העבודה של האיגוד להסדרת תחום האמנות הציבורית בישראל נמצא באתר, ואפשר לקרוא בו או להוריד אותו למחשב!
שנזכיר במה מדובר? בסדר גמור. כבר די הרבה זמן שאנחנו מכינים את הקרקע למהלך שיסדיר בחקיקה את תחום האמנות הציבורית בישראל. מה יש להסדיר? את המצב האבסורדי והעקום שבו אמנים ואוצרים מקצועיים (אתם ואנחנו) – אמנים בעלי הישגים, בוגרי מוסדות לימוד גבוהים, המקדישים את כל זמנם ומרצם לאמנות – כמעט שאינם לוקחים חלק ברוב יוזמות הפיסול הציבורי בישראל. מדובר בתקציבים ענקיים – גדולים בהרבה מתקציב האמנות הכללי בישראל – שאמורים היו להגיע לתחום שלנו, אך עקב תהליכים בלתי שקופים ובלתי מקצועיים הם מתבזבזים דווקא על כל מיני דקורציות צבעוניות של גלובוסים, סוסים מכונפים ועפרונות ענק.
לאחר גישושים שונים בכנסת, ובעידודו של ח”כ עופר שלח, הבנו שמה שדרוש הוא נוסח של הצעת חוק בנושא, וכן גיבוי של מחקרים ורעיונות מהנעשה בתחום במדינות מתקדמות בעולם. וזה בדיוק מה שעשינו.
בחודשים האחרונים עמלנו על הספרון היסודי והמעמיק הזה. יחד עם עורכת הדין נורית אשר פניג, העמדנו את הנוסח הסופי של ״חוק הפיסול הציבורי״ – הצעת חוק חדשה המהווה את לב לבה של החוברת שהפקנו. הצעת החוק מלווה בשני מחקרים שהזמין האיגוד.
האחד, מאת חוקרת האמנות חמדת כסלו, בנושא מימון ומעורבות אמנים מקצועיים ביוזמות אמנות ציבורית בעולם; השני, מאת יוליה פורשיק, אודות המצב הקיים בתחום האמנות הציבורית בישראל כיום. בנוסף כולל הספרון הקדמה מאירת עיניים מאת יו”ר האיגוד, ד״ר שחר פרדי כסלו, וכן איזור נספחים ובו שני מחקרים היסטוריים שביצע בעבר גוף המחקר של הכנסת בנושא יוזמות חקיקה מהעולם בתחום האמנות הציבורית, לצד סיכום פרי עטנו להשתלשלות העניינים אשר הביאה לקיצו המהיר והמצער של הנסיון היחיד עד היום להחיל בישראל (או בתל אביב, ליתר דיוק) תכנית של הקצאת אחוז אחד מתקציבי הבניה הציבורית להפקת יצירת אמנות ציבורית.
הספרון המהודר הוצג כבר בפני שר התרבות, ח״כ חילי טרופר, ובכירי משרדו, והוא כעת הכלי המוביל שלנו בעבודה מול חברי כנסת, ראשי מועצות מקומיות ולוביסטים שמולם נעבוד במהלך הכנסת הקרובה כדי להחזיר את האמנים אל האמנות הציבורית בישראל, ולהגדיל משמעותית את תקציב האמנות.
מכיוון שחשוב לנו מאוד לשתף את האמנים והאמניות בישראל בידע ובמחקרים שאנו מפיקים, הספרון ניתן להורדה חופשית מהאתר.
הספרון הופק בעזרת תקציב ממפעל הפיס, ובשיתוף “המכון לנוכחות ציבורית” (מבית המרכז לאמנות דיגטלית בחולון) ו”ארטפורט“.