על השלב הבא במאבק לתשלום שכר אמן עבור השתתפות בתערוכות בגלריות ציבוריות.
בחודשים האחרונים קיימנו סדרת פגישות ועבודת הכנה לקראת השלב הבא במאבק שמנהל האיגוד לתשלום קבוע של שכר אמן עבור השתתפות בתערוכה במוסדות אמנות ציבוריים.
כדי לעדכן את חברי וחברות האיגוד בנעשה, שוחחנו עם רויטל בן-אשר פרץ – מובילת תחום המדיניות לזכויות אמן מטעם האיגוד וקרן פלומס לאמנות.
הי רויטל, הצטרפת אלינו לפני שלושה חודשים כמובילת תחום המדיניות לזכויות אמן באיגוד. את יכולה לספר קצת על הפעילות שלך בתקופה הזו?
אחת המשימות המיידיות והדחופות שלקחנו על עצמנו לקדם השנה היא הסדרת תשלום שכר אמן עבור השתתפות בתערוכות בגלריות ציבוריות – כלומר, אלו הנתמכות על ידי משרדי ממשלה ורשויות מקומיות.
״חשוב לנו לתווך למקבלי ההחלטות הרלוונטיים שתצוגה בגלריות ומוזיאונים כרוכה בהוצאות כספיות שיוצאות לרוב מכיסו הפרטי של האמן. בעיקר הם צריכים להכיר את האבסורד הגדול שבו רק האמן – זה שבלעדיו כל ה”שבנג” הזה לא היה מתרחש, אינו זכאי לתשלום עבור עמלו הייחודי והיצירתי.״
עבור האיגוד, המשמעות בהעלאת הנושא על סדר היום הציבורי הינה בעלת היבט כלכלי, תודעתי ועקרוני. אמנים וגם אמנות נתפסים לא פעם כתחביב לשעות הפנאי בעיני אלו שאינם בנבכי התחום. בפועל, אנחנו יודעות שאמנות היא סקטור ייחודי וחיוני מאוד לחברה ישראלית בריאה, חושבת, יצירתית ורחבת אופקים. בתקופה הזו, יותר מתמיד מתחדדת ההבנה כי תרבות, אמנות ויצירה הם אבני יסוד לחברה דמוקרטית ביקורתית, בריאה ומתוקנת.
חשוב לנו לתווך למקבלי ההחלטות הרלוונטיים במדינה את העובדה שתהליכי יצירה דורשים שנים של למידה, חיפוש, ניסיון, מחקר, התמדה ונחישות. אנחנו רוצות שהם יפנימו קודם כל שאמנות היא משלח יד תובעני, מקצועי ורציני, ושהסקטור שלנו נלחם על זכות קיומו ועל יכולתו להתפרנס בכבוד. הם צריכים לדעת שתצוגה בגלריות ומוזיאונים כרוכה בהוצאות כספיות שיוצאות לרוב מכיסו הפרטי של האמן ומוקדשות לחומרים, מכשור, הפקה, שינוע עבודות, יח”צ ועוד, ושבנוסף משלמים אמנים דמי שכירות על חללי סטודיו לעבודה באופן שוטף.
״אמנות היא סקטור ייחודי וחיוני מאוד לחברה ישראלית בריאה, חושבת, יצירתית ורחבת אופקים. בתקופה הזו, יותר מתמיד מתחדדת ההבנה כי תרבות, אמנות ויצירה הם אבני יסוד לחברה דמוקרטית ביקורתית, בריאה ומתוקנת.״
ובעיקר הם צריכים לדעת שכל בעלי המקצוע שתומכים במעטפת הסובבת את הקמת התערוכות כגון התולה, המוביל, הנגר, מעצב הקטלוג, העורך הלשוני, היחצ”ן, הצלם ועוד עובדים על בסיס שעתי ומקבלים שכר הוגן על עבודתם. האבסורד הגדול הוא שרק האמן – זה שבלעדיו כל ה”שבנג” הזה לא היה מתרחש, אינו זכאי לתשלום עבור עמלו הייחודי והיצירתי.
נשמע נכון וטוב. איך עושים את זה?
בחודשים האחרונים נפגשנו עם כל מקבלי ההחלטות הרלוונטיים – שר התרבות, מנכ״לית המשרד, ראשת מנהל תרבות, מנכ״לית פורום מוסדות תרבות, מנהלי תרבות במרכז לשלטון המקומי. שיקפנו להם כיצד נראים חייו וסדר יומו של אמן במדינת ישראל, הסברנו להם את הקשיים, את האתגרים ואת הנטיה של גורמים מזמינים לנצל לרעה את מחויבותם של האמנים ליצירה – אמות מידה מפוקפקות שהתקבעו ונטעו שורש במשך שנים בחברה הישראלית. זו הייתה פעם ראשונה שחלק מבעלי התפקידים הללו הגיעו לשטח, ביקרו בחללי סטודיו של אמנים והבינו מקרוב איך הדברים נראים מהצד שלנו.
״בחודשים האחרונים נפגשנו עם כל מקבלי ההחלטות הרלוונטיים – שר התרבות, מנכ״לית המשרד, ראשת מנהל תרבות, מנכ״לית פורום מוסדות תרבות, מנהלי תרבות במרכז לשלטון המקומי. שיקפנו להם כיצד נראים חייו של אמן במדינת ישראל. הסברנו להם את הקשיים. זו הייתה פעם ראשונה שחלק מבעלי התפקידים הללו הגיעו לשטח, ביקרו בחללי סטודיו של אמנים והבינו מקרוב איך הדברים נראים מהצד שלנו. ״
ומה הצעד הבא?
בישראל פועלות כ-60 גלריות ציבוריות נתמכות. התקציב של הגלריות האלה נקבע בהתאם לעמידה בתבחינים שונים שנקבעו על ידי משרד התרבות. התבחינים האלה קשורים בהיקף הפעילות, כמו מספר התערוכות המוצגות בשנה, פעילויות נלוות וכדומה. לצערנו, תשלום שכר תצוגה והשתתפות לאמנים אינו מוגדר כקריטריון לתמיכה. כיום הוא בגדר ״תמריץ״, או במילים אחרות – המלצה בלבד. גלריות ציבוריות אינן מחויבות בתשלום לאמנים על מנת לקבל תמיכה כספית מהמדינה. מטרתנו היא לשנות את ההמלצה מתמריץ לתבחין. כלומר, שכדי שגלריה ציבורית תוכל לקבל תקציב ממשרד התרבות, היא תהיה מחוייבת בתשלום דמי תצוגה והשתתפות לאמנים.
״מטרתנו היא לשנות את תבחיני משרד התרבות כך שכדי שגלריה ציבורית תוכל לקבל תקציב, היא תהיה מחוייבת בתשלום דמי תצוגה והשתתפות לאמנים.״
מצבן הכלכלי של הגלריות נהיר לנו, אנו מכירות את התקציבים הזעומים עמם הן נאלצות לשרוד, ולכן נפעל לגיוס תוספת ייעודית נכבדת וצבועה למען המטרה. האיגוד מעוניין בהסדר הגיוני ומשמעותי בו יקבל האמן באופן ישיר שכר על עמלו, תשלום שאינו מגיע על חשבון תקציב הפקת התערוכה, הוספת מסגרות לציורים או עמודים לקטלוג.
בשנת 2021 פרסם האיגוד תעריפון אשר העלה את המודעות ובעקבותיו מוסדות ציבוריים שונים כבר משלמים שכר אמן עבור השתתפות בתערוכה. כעת אנו מבקשות לחשוב מחדש את השיטה ולהתאים אותה למציאות הקיימת והמורכבת בשנת 2023. פתחנו במחקר ראשוני מול מדגם גלריות ברחבי הארץ. המטרה היא לייצר ערוץ תקשורתי פתוח ושיתוף פעולה, להקשיב ולשמוע את עמדתן, לקבל נתונים ולייצר שיח משותף.
״השינוי התדמיתי והמהותי שאנו רוצות להוביל אל מול הממשלה, הרשויות וכלל הציבור צריך להתחיל בתוך שדה האמנות. בראש ובראשונה אנחנו, האמנים והאמניות, נדרשים לדרוש את המגיע לנו.״
אני רוצה לציין עוד דבר – השינוי התדמיתי והמהותי שאנו רוצות להוביל אל מול הממשלה, הרשויות וכלל האוכלוסיה, צריך להתחיל בתוך שדה האמנות. בראש ובראשונה אנחנו, האמנים והאמניות, נדרשים לדרוש את המגיע לנו.
תודה לכם על פועלכם
אודה על יידוע מי הן הגלריות הציבוריות הנתמכות
לאחרונה העליתי בקשה לשכר אמן ובהתאם לעצתכם, מגלריה עירונית פעילה מאד, קבלתי תגובה בכל שאר נושאים והתעלמות טוטלית מנושא זה.
דרורה
נהדר. מאוד מקווה שהמסר יחלחל סוף סוף.
באותו נושא אבל קצת אחרת –
אני נתקלת מדי פעם, בפייסבוק או ישירות למייל, בקולות קוראים לתערוכות שלא רק שלא משלמים לאמניות.ם אלא גובים כסף עבור הצגת תערוכה (המקרה האחרון שראיתי – 800 ש”ח (!) לכל עבודה, עד 5 עבודות עם ועדת קבלה!!). אמנם אלה תמיד מוסדות פרטיים, או אוצרת עצמאית שמגישה תערוכה, אבל נראה לי שחשוב להעביר את המסר שהדבר הזה ממש לא מקובל ולקרוא לאמניות.ם לא לשתף עם זה פעולה. עד שהנוהג הנלוז הזה יכחד מהעולם. אולי גם בפייסבוק/אינסטגרם? תודה על הכל
הי דרורה. אנחנו עובדות על אתר שירכז את כל הגלריות הציבוריות שמשלמות שכר אמן. הוא יעלה בהמשך.
הי נעה, תשלום על תערוכות הוא בהחלט לא מקובל והאיגוד ממליץ שלא להשתתף בתערוכות כאלה. בזמנו אביטל בורג פרסמה באתר האיגוד מאמר בנושא –
https://igud-omanim.org/%D7%9C%D7%94%D7%A6%D7%99%D7%92-%D7%91%D7%9B%D7%9C-%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%A8-%D7%A2%D7%9C-%D7%AA%D7%A2%D7%A8%D7%95%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%AA%D7%A9%D7%9C%D7%95%D7%9D/
תוכלו בבקשה לעשות סדר במושגים? עד היום הדיבור היה על שכר אמן. הפעם המושג שהשתמשתןם בו הוא דמי השתתפות. האם מדובר באותו דבר? או שיש מקרים שכלולים באחד ולא בשני? תודה
הי אבנר. הכוונה היא אכן לאותו שכר אמן שאנחנו מבקשים להנחיל כנורמה מקצועית בגלריות ציבוריות ומוזיאונים. בחרנו לנסח זאת כדמי השתתפות לאמן בתערוכה משתי סיבות: האחת, כדי לנסות לבטא את היישום והסיבה הישירה לתשלום – ההקבלה של שכר האמן לכל יתר בעלי המקצוע שתורמים את חלקם לתערוכה ומקבלים שכר (המעצב, התולה וכו׳).
שנית, משום שלאחרונה החל שיח ער במדינות מתקדמות בעולם על שכר אוניברסלי, וגם פיילוטים ראשונים של תכניות שכר אוניברסלי ליוצרים. כלומר, נוסף מובן חדש ומקיף יותר לרעיון של שכר אמן, וחשבנו שאולי נכון יותר להפריד בין שני המובנים. קיבלנו כמה תגובות בעניין – ממך, מאמנים נוספים, ממנהלי גלריות. אנו עמלים כעת, בין היתר, על תעריפון חדש ומעודכן שיקח את כל אי הבהירויות בחשבון (ויבהיר אותן.)
תודה על המאמצים בתקווה שישאו פרי. בהצלחה