אנחנו מקבלים בימים האחרונים הרבה שאלות בנוגע לתקנה החדשה של משרד התרבות לתמיכה בגלריות ציבוריות ולעמדה של האיגוד לגביה, אז ריכזנו כאן את תשובותינו בצורה מסודרת ובהירה.
מה האיגוד חושב על התקנה החדשה באופן כללי?
באופן כללי אנחנו חושבים שהיה צורך לעדכן את התקנה הקודמת כי היא נכתבה לפני עשורים וכבר אינה מתאימה למציאות בשטח. בתקנה החדשה יש עידכונים טובים וחשובים, לצד סעיפים בעיתיים שלדעתנו המשרד צריך לתקן.
מה החלק של האיגוד בתקנה החדשה?
משרד התרבות החליט לעדכן השנה את תקנת התמיכה בגלריות הציבוריות. בעקבות זאת, האיגוד זיהה הזדמנות להסדיר לראשונה תשלום שכר אמן כתנאי סף בגלריות הציבוריות בישראל. במקביל, פעלנו כדי להשיג תקציב נוסף ויעודי שיאפשר זאת מבלי לפגוע בגלריות. על שני אלה עבדנו קשה ובחריצות כל השנה. את שתי המטרות הללו השגנו בתקופה מאתגרת מאוד מבחינת תקציבים.
כל הסעיפים האחרים בתקנה אינם קשורים לעבודת האיגוד. הם נכתבו על ידי אנשי משרד התרבות ומבטאים שינוי מדיניות של המשרד להקשיח את קריטריוני התמיכה ולשנות את האופן שבו נחלק תקציב הגלריות.
האם בגלל שכר אמן יסגרו גלריות?
אין קשר בין הצלחת האיגוד להסדיר תשלום שכר אמן, ובין שאר הסעיפים בתקנה. האיגוד, כאמור, השיג גם תקציב יעודי נוסף עבור שכר אמן (תקציב שהגדיל את התקנה ב-20%) בדיוק כדי להבטיח שגלריות לא יפגעו מכך שתשלום שכר אמן יכנס כתנאי סף.
עם זאת, התקנה החדשה אכן מבטאת החלטה עקרונית של משרד התרבות להקשיח את הקריטריונים כדי לצמצם את מספר הגלריות הנתמכות. מטרת השינוי, להבנתנו, היא להעלות את תקציבי התערוכות ואת האפשרויות המקצועיות לכל גלריה שתעמוד בתקנה החדשה. זו החלטה מקצועית שבהחלט אפשר להתווכח איתה (ועשינו זאת), אך זו עמדתם וזו מסגרת התקציב הקיימת כיום.
מה טוב בתקנה החדשה לדעתכם?
- תשלום שכר אמן כתנאי סף.
- תוספת תקציב יעודית על סך 2 מיליון שקלים לתשלום שכר אמן (הגדלת תקציב התקנה ב-20%)
- ביטול הניקוד הגבוה להפקת קטלוגים, שיאפשר הפנייה של תקציב גדול יותר להפקת התערוכה.
- התקנה החדשה מתקצבת ועדת הערכה שתורכב מאמנים ואוצרים. הועדה תבקר בגלריות הנתמכות ותוודא שהגלריה פעילה, מתנהלת באופן תקין וברמה מקצועית ואוצרותית טובה. הגוף הזה הוא אחת הבשורות הגדולות של השינוי בתקנה, שעד עכשיו התנהלה בפועל באופן כמותי כמעט לגמרי.
- חובת תרגום טקסטים וכיתובי קיר לערבית.
מה לא טוב בתקנה החדשה לדעתכם?
- סעיף מינימום 60 מ״ר לגלריה ציבורית במרכז (ו-45 מ״ר בפריפריה). אנחנו חושבים שהסעיף בעייתי, גם מפני שעלות מ״ר בת״א יקרה יותר מבמקומות אחרים בארץ, וגם מפני שהסעיף יחסום גלריות קטנות יותר שמתקיימת בהן פעילות משמעותית. במסמך ההערות שהגשנו למשרד התרבות ביקשנו להקל בסעיף הזה.
- סעיף מינימום הוצאות של 300 אלף ש״ח בשנה. אנחנו חושבים שהסעיף בעייתי מפני שהוא ייחסום הקמת גלריות חדשות (בשנתיים הראשונות לפעילות), ויקשה מאוד על גלריות קטנות שמתקיימת בהן פעילות משמעותית. במסמך ההערות שהגשנו למשרד התרבות ביקנו להקל גם בסעיף הזה, ולפטור גלריות חדשות מהסכום הגבוה בשנתיים הראשונות לפעילותן.
מה עשיתם עד עכשיו בעניין הסעיפים הבעייתיים?
עוד לפני פתיחת התקנה ביצענו עבודת הכנה רצינית. עשינו מחקר שטח ממושך שבו ראיינו עשרות מנהלי גלריות ציבוריות ואמנים שהציגו בגלריות ציבוריות ולמדנו לעומק המצב הקיים. בעקבות המחקר הזה העברנו מסמך המלצות למשרד התרבות. חלק מהן התקבלו וחלק לא. כשטיוטות התקנה החדשה הוצגו בפנינו ובפני נציגי איגוד האוצרים והאוצרות העברנו שני מסמכי הערות שבהם התרענו מפני ההשלכות האפשריות של סעיפי המטראז׳ וסך ההוצאות, לצד הערות והסתיגויות מסעיפים נוספים.
מה אתם עושים בעניין עכשיו?
- אנחנו ממשיכים לדבר עם משרד התרבות כדי להקל בשני הסעיפים הבעיתיים של מטראז׳ וסעיף הכנסות. אנו קוראים לכל מי שהעניין חשוב לו – לקרוא את התקנה ולכתוב בהערות הציבור באופן מנומק וענייני מדוע הסעיפים האלה בעיתיים וכיצד כדאי לשנות אותם. הנסיון שלנו בדיאלוג עם המשרד סביב שכר אמן לימד שצוות המחלקה לאמנות פלסטית פועל באופן ענייני ומתוך רצון בטובת התחום.
- אנחנו כרגע עוד לומדים את התקנה ומנסים להבין אילו וכמה גלריות בדיוק עשויות להיפגע משני הסעיפים הבעיתיים. אנחנו גם לוקחים בחשבון שהתקנה נותנת לגלריות שנתיים של הסתגלות לסעיף ההוצאות הבעייתי. בקרוב נפנה אל הגלריות שנמצאות בסכנה (והן מוזמנות כבר לפנות אלינו), ונציע להן את עזרתנו בייעוץ מול המשרד, תוך ניסיון לעבוד יחד למציאת פתרונות.
- אנחנו ממשיכים בהשלמת המהלך הקשור לשכר אמן, ובהכנסת תוספת התקציב שהשגנו השנה לבסיס התקציב, כלומר, שהיא תתווסף לתקציב הגלריות הציבוריות באופן קבוע, מדי שנה. אנחנו מאמינים שזה יקרה.
- מבחינתנו, תקציב 2 מיליון השקלים שהשגנו השנה לגלריות הציבוריות הוא רק התחלה צנועה. ברור לנו, ומהתרשמותנו ברור גם לאנשי המשרד, שהתחום זקוק בדחיפות לעוד תקציבים – הן לגלריות הקיימות, הן לפרויקטים והן לחללים קטנים ונסיוניים. זה תהליך ארוך, אבל התחלנו אותו השנה, ואנחנו ממשיכים בו בכל המרץ והכח.
יש איפשהו רשימה של כל הגלריות הציבוריות שנתמכות על ידי משרד התרבות וכמה כסף הן מקבלות מהמשרד?
כן, הכנו אחת כזו ואפשר לראות אותה כאן. הנתונים נכונים לשנת 2022. לצד כל גלריה מצוין בסוגריים סכום התמיכה שהיא מקבלת ממשרד התרבות (כלומר, התקציב אינו כולל תמיכות עירוניות, תרומות, הכנסות עצמיות וכו׳).
למרות כל הטוב הזה שמובטח ביחס לשכר אמן ותוספת התקציב, אני לא מאמין למשרד התרבות בימים אלה שיוסיפו את הסכום הנל ובאותה עת הם כמובן מתכוונים לקצץ את התקציב השנתי ב20 אחוז לאחר שכבר קיצצו השנה 8 אחוז ובשנה שעברה גם כן קיצצו. שכר אמן מכסף שלא נמצא זה מגוכך. שכר אמן צריך לשלם ממוסדות שגובות תשלום דמי כניסה . או מתקצוב אחר לנושא . עם כל הכבוד לשכר האמן לא ישארו גלריות שיציגו וישלמו.
ומה קורה עם האמן שמוכר את עבודותיו בגלריה ומקבל גם שכר אמן ומקבל שרותי גלריה ויחסי ציבור ותחזוקה? צריך לדאוג לאמן כמובן אבל לא על חשבון הגלריה שבקושי מתמודדת על קיומה. צריך לדאוג לאמן בזקנתו צריך לדאוג לאמן ועזבונו וצריך לדאוג לאמן וההכרה שלו בחברה התרבותית.