צוות האיגוד גאה לעדכן על הישג בפרויקט לתשלום שכר אמן בגלריות ציבוריות. בעקבות עבודת המדיניות שעשינו בשנה האחרונה, שר התרבות העביר לאחרונה תקציב ייעודי עבור תשלום שכר אמן בגלריות ציבוריות. מדובר בתוספת משמעותית שתגדיל את תקציב הגלריות הציבוריות בשנת 2025 בכ-25%.
נזכיר כי בישראל פועלות כיום 61 גלריות ציבוריות. על מנת לקבל תמיכה ממשלתית, על הגלריות לעמוד בתנאי סף וקריטריונים, זאת בשונה מגלריות פרטיות-מסחריות שעיקר הכנסתן ממכירת יצירות. כיום, התמיכה העיקרית של המדינה בתחום האמנות הפלסטית בישראל נעשית באמצעות תקציב הגלריות הציבוריות. שוחחנו על הפרטים ועל העבודה שנעשתה השנה עם רויטל בן-אשר פרץ, מובילת המדיניות לקידום זכויות האמן באיגוד.
הי רויטל, תוכלי לספר על ההישג ועל התהליך שהובלת השנה במסגרת האיגוד?
במהלך השנה האחרונה עבד צוות המדיניות של האיגוד על מנת לקדם הסדרה של תשלום שכר אמן בגלריות ציבוריות בישראל. בחרנו בשכר אמן כפרויקט ראשון במסגרת השותפות של האיגוד עם קרן פלומס לאמנות בשל חשיבותו העקרונית והערכית. אנחנו מאמינות שעל מדינת ישראל להכיר באמנות כמקצוע, לטפח את המעמד היצירתי, להשקיע בו תקציבים ציבוריים, ולפני הכל לשלם שכר לאמנים המציגים במוסדות ציבור.
את תהליך ההסדרה מיקדנו בשנה הזו בגלריות ציבוריות מאחר והן כיום הערוץ העיקרי לתמיכה בתחום האמנות הפלסטית במדינת ישראל. פעלנו במספר כיוונים משלימים ומקבילים – קיימנו מחקר שטח מקיף ובהתאם לתובנות שעלו ממנו ניסחנו חוברת המלצות לעדכון מבחני התמיכה של משרד התרבות בגלריות. הדגש שלנו היה על הכנסת שכר אמן כתנאי סף לתמיכה. במקביל הבאנו את הנושא לידיעתו של שר התרבות, העלינו מודעות בקרב מקבלי ההחלטות במשרד, פרסמנו ראיונות וכתבנות בנושא, ולבסוף פעלנו להשגת תוספת תקציב ייעודית לשכר אמן על מנת לשמור על איזון כלכלי בגלריות הציבורית. אני שמחה לבשר כאן שתוספת התקציב עבור שכר אמן עברה בחודשים האחרונים ובכך הגדילה את תקנת האמנות הפלסטית בשנה הקרובה בכ-25 אחוז. במציאות הכואבת והחשוכה בה אנו נמצאים, ההישג הזה הוא נקודת אור מעוררת תקווה לכל מי שאמנות ישראלית נמצאת בליבו.
ומה הצעדים הבאים?
צוות המדיניות של האיגוד ממשיך לעבוד כעת בשיתוף פעולה עם אנשי משרד התרבות, המדור לאמנות פלסטית, המועצה לתרבות ואמנות ולשכת שר התרבות על מבחני התמיכה החדשים שצפויים להתפרסם בחודשים הקרובים. חשוב לציין שכעת מוטלת עלינו, האמנים, האחריות לקחת חלק בשינוי התודעתי המתהווה ולדרוש שכר אמן עבור הצגה בגלריות ציבוריות. רק במאמץ משותף נוכל לתקן את הנורמה הפסולה שהשתרשה בשדה שלנו במשך שנים. זו גם הזדמנות טובה לקרוא לאמנים מקצועיים שעוד לא הצטרפו אלינו להצטרף לאיגוד. אנחנו עובדים מאוד ברצינות מול הכנסת והרשויות המקומיות ומנסים לחזק את התחום ולהשיג עוד תקציבים. אנחנו צריכים כמה שיותר אמנים איתנו.
אני רוצה להודות לקרן פלומס לאמנות, השותפה שלנו בפרויקט החשוב הזה, לאילה מוזס – מנהלת אגף תרבות ומורשת במשרד התרבות, לזוהר זפרני-מנהל המחלקה למוזיאונים ואמנות פלסטית, לחיים פרלוק- יו"ר המועצה לתרבות ואמנות ולמיקי זוהר- שר התרבות, על העברת התקציב החשוב הזה.
תודה רבה רויטל.
שמחתי להכיר ושמחה על פעלך למעננו אמני האיגוד.
רות ביטון
חברה באיגוד האומנים.
רויטל כל הכבוד
שהיצלחת גם להעלות את הנושא במשרד התרבות וגם לדאוג לאישור שר התרבות
שהעביר תקציב
ישר כוח
חוה גל-און
חברה באיכוד האמנים
נושא מרכזי כואב במיוחד. כאשר כל סולם האוצרות בשכר, המזכירות,הפועלים האיסטלטור החשמלאי והסדרן למעט הציירות ציירים. שאפו ענק. יתן קנה מידה ויחס מכובד לאנשים המרכזיים אשר בלעדיהם ן לא היתה מתקיימת אף תערוכה.
ואיך המצטרפים לאיגוד במרום גילי?
שאפו ענק רויטל, על פועלך למען ולטובת האמנים. המון הערכה ותודה גם לצוות שהצטרף ותרם להצלחת הדבר.
מלי אלבז אלמנדין –
חברה באיגוד האומנים